Pad van Studie

Leer hoe je filosofische, meditatie en praktische trainingen in het dagelijks leven kunt benutten.

De lessen van de Boeddha leggen uit hoe we onszelf en de wereld om ons heen waarnemen. Dit leidt tot meer compassie voor anderen, een beter begrip van onszelf en de wereld.

Dzogchen Ponlop Rinpoche benadrukt het belang van studie en contemplatie, zelfs vóór meditatie. Onder zijn leiding heeft Nalandabodhi een uitgebreid en systematisch boeddhistisch studieprogramma ontwikkeld dat direct van toepassing is op ons leven.

We’re cultivating our intelligence as opposed to expanding or upgrading its contents. It’s like brightening a room by putting a higher-watt lightbulb in a lamp. Suddenly we can see everything in the room much more clearly.

Pad van Studie cursussen

Ons curriculum omvat de lessen uit de Boeddhistische filosofie en psychologie, gebaseerd op de Kagyu en Nyingma scholen van het Tibetaans boeddhisme. Op het pad van studie zullen studenten inzicht ontwikkelen als ze de volgende cursussen doorlopen.

INLEIDING TOT HET BOEDDHISME

De inleidende cursussen verkennen de basisprincipes van het Boeddhisme. Ze zijn praktisch toe te passen in ons leven en leren we de wereld om ons heen beter begrijpen, terwijl ze tegelijkertijd de basis leggen voor latere cursussen.

Hinayana

Hinayana  is de basis voor het betreden van het pad, zoals onderwezen in de boeddhistische  Vajrayana tradities.. In deze fase van studie en contemplatie kijken we open en direct naar ons persoonlijke ongemak en lijden, en ook naar onze troost en ons geluk. Door met deze ervaringen te werken, doorzien we onze eigen verwarring en kunnen we  onszelf en anderen beter helpen.

Mahayana

Mahayana bouwt voort op het fundament van Hinayana. Het accent van onze zorg verschuift van onszelf naar de ander. Door deze leringen maken we kennis met de mogelijkheid om zelfs de meest negatieve emoties om te zetten in een positieve gemoedstoestand. Door met onze emoties te werken en de illusies in onszelf en om ons heen te onderzoeken, ontwikkelen we een hart vol compassie.. Mahayana laat ons ook kennis maken met het idee van de Boeddha-natuur – het begrip dat ons hart en onze geest vanaf het begin hetzelfde zijn als die van de Boeddha. Bekijk de cursussen >

Vajrayana

Vajrayana-boeddhisme is de diepste essentie van de Mahayana-leer. Voortdurende studies op dit niveau zijn beschikbaar voor Nalandabodhi-leden die actief betrokken zijn bij de Vajrayana-beoefeningen van ons pad van meditatie.

Vraag je je af of het Pad van Studie iets voor jou is? Neem dan contact op met Anouk (anouk@nalandabodhi.nl), zij kan je verder helpen.