Ontspannen je zondag beginnen?

● Voor leden en geïnteresseerden ● Beginners onder begeleiding ● Op donatiebasis ● Elke zondagochtend ● Zomerstop, start zo. 4 september.

Zondagochtend open online Tibetaanse meditatie

Wees welkom na de zomervakantie, er is een zomerstop. Meld je nu alvast aan, zondag 3 september starten wij weer. 

Nalandabodhi Nederland biedt wekelijks op zondagochtend een open online meditatie aan van 10.00 – 10.45 uur. Iedereen is van harte welkom. De open online meditatie is bedoeld voor zowel leden van Nalandabodhi als voor geïnteresseerden, voor zowel gevorderden als beginners, onder begeleiding. Het wordt als zeer prettig ervaren om samen te mediteren in een online meditatiegroep.

Online meditatie voor beginners en gevorderden

Wil je een keer meedoen of kennismaken met Nalandabodhi Nederland? Mail dan naar Frans Commijs en Katja Paping, de organisatoren van deze online meditatie aan de hand van het onderstaande contactformulier. Zij sturen je vervolgens een uitnodigingsmail met de inloggegevens voor de Zoom- bijeenkomst zodat je toegang hebt tot de online meditatie. Deze online meditatie die voortkomt uit het Tibetaans boeddhisme is in principe gratis, echter stellen wij een kleine vrijwillige donatie die jezelf kunt bepalen zeer op prijs.

Stel je vraag of meld je aan voor zondag online meditatie
ontdek mediteren Nalandbodhi

Wie zijn wij?

Dzogchen-Ponlop-Rinpoche ontdek mediteren Nederland is een gemeenschap die hedendaagse Tibetaans boeddhisme aanbiedt onder leiding van de leermeester Dzogchen Ponlop Rinpoche. Wij volgen en geven cursussen in meditatie en boeddhistische filosofie. Wij maken onderdeel uit van Nalandabodhi Internationaal, gevestigd in Seattle. Ons motto is: Wees wijs, vriendelijk en leef voluit. Wij zijn een hechte gemeenschap van enthousiaste leden die vriendelijkheid en zelfreflectie belangrijk vinden. Ieder lid volgt zijn eigen pad. Sommige zijn zelfs zo ervaren dat ze open meditaties en cursussen geven.

Kijk voor actueel aanbod van cursussen en open meditaties bij agenda.

Begeleiding voor beginners

De meeste mensen die deelnemen aan de zondagochtend meditatie zijn bekend met mediteren. Als je een beginner bent of niet zoveel ervaring hebt met mediteren, verzoeken wij je vriendelijk een e-mail te sturen naar de organisatoren Frans Commijs en Katja Paping aan de hand van het contactformulier. Zij willen je graag vooraf uitleg geven zodat je vertrouwd kunt raken met mediteren bij Nalandabodhi en je bovendien begeleiden tijdens de online meditatie.

Waarom mediteren?

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die regelmatig mediteren meer emotioneel in balans zijn, beter slapen en minder last hebben van angsten. Het geeft je meer innerlijke rust, plezier en tevredenheid. Vooral in deze onzekere tijd is het een methode om te accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn en helpt het om er constructiever mee om te gaan. Je zult zien wanneer je vaker mediteert je gemakkelijker met lastige situaties kunt omgaan.

Leren mediteren kan iedereen

Leren mediteren is niet moeilijk mits je het maar langzaam opbouwt. Deze open zondagochtend meditaties geven hierin houvast omdat het wekelijks en in groepsverband plaatsvindt. 

Hoe werkt online meditatie?

Tijdens de sessie volgt er eerst een inleiding en vervolgens word je begeleid in je meditatie. Iedereen is vrij om tijdens de meditatie je camera te delen. Vooraf is het wel fijn als je je even laat zien want dat geeft een gevoel van veiligheid. Wij raden in ieder geval aan om comfortabele kleding te dragen en er gemakkelijk bij te gaan zitten.

Wat gaan wij doen?

De online Tibetaans boeddhisme meditatie bestaat uit twee gedeeltes.

Eerste gedeelte: shamatha

Tijdens het eerste gedeelte beoefenen we shamatha dat duurt 20 minuten. Shamatha betekent in het Sanskriet, het kalmeren van de geest om die zo te leren kennen. In het Tibetaans is het sgom, wat “vertrouwd raken” betekent. Zo raken we vertrouwd met onze onrustige geest. Shamatha meditatie wordt gezien als een beoefening die de basis is voor andere meditatiebeoefeningen. Als we regelmatig mediteren komt onze geest tot rust en ontspant. We kennen verschillende vormen van shamatha die wij telkens zullen aanbieden.

Tweede gedeelte Tonglen, leegte-meditatie of andere vormen

Na een korte pauze om je lichaam even te strekken of kort te gaan lopen starten wij met het tweede gedeelte van de online meditatie. Wij bieden steeds andere vormen van meditatie aan. Dit kunnen “Tonglen-beoefeningen” zijn of “leegte-meditaties”. Maar ook andere vormen van shamatha of analytische meditaties komen aan bod.

Tonglen-beoefeningen

Tonglen is een meditatie die ‘geven en nemen’ betekent. Tonglen leert ons spanning en pijn te transformeren naar acceptatie, openheid en mededogen of liefdevolle vriendelijkheid. In eerste instantie naar onszelf en vervolgens ook naar alle anderen. Hierdoor kunnen we liefdevolle vriendelijkheid ontwikkelen ten opzichte van onszelf en vervolgens ook ten opzichte van alle anderen. We gaan er van uit dat je dat pas kun geven als je ook liefdevol en vriendelijk naar jezelf kunt kijken. Het zijn beoefeningen die ons helpen om meer opener, flexibeler en meer gegrond in de wereld te kunnen staan.

Leegte-meditatie

“Leegtemeditaties” zijn meditaties die ons leren in ons dagelijkse leven meer open te zijn en meer (bewegings-)ruimte te zien. Of anders gezegd: met meer ruimte de wereld tegemoet te treden. De wereld zoals wij die gewoonlijk ervaren en de vormen om ons heen zijn niet zo ‘vast’ en ‘solide’ als we meestal denken.

Meer weten over zondagochtend online meditatie

Ben je enthousiast geworden, wil je meer weten of je aanmelden?  Mail dan naar Frans Commijs en Katja Paping, de organisatoren van deze online meditatie aan de hand van het onderstaande contactformulier. Wij kijken uit naar je vraag of deelname!

Stel je vraag of meld je aan voor zondag online meditatie