Dzogchen- Wat houdt het precies in?

Dzogchen

Nalandabodhi beoefent Dzogchen. Wat houdt dat precies in?

Dzogchen (ook wel Atiyoga genoemd) is een Tibetaans-Boeddhistische instructie die vanaf de 8e eeuw mondeling is overgedragen. Het is de belangrijkste beoefening binnen de Nyingmaschool. Meer over deze Nyingmaschool lees je hier. in Nalandabodhi speelt deze school een belangrijke rol omdat de leraar van Nalandabodhi, Dzogchen Ponlop Rinpoche, met name in deze traditie zijn opleiding heeft gehad. Zie zijn naam.

Betekenis Dzogchen

Dzogchen is een samentrekking van de woorden Dzogpa Chenpo en staat voor het al perfect zijn, al compleet zijn en ook al verlicht zijn. Het woord Dzogchen (in het Tibetaans rdzogs chen) kan vertaald worden als de grote perfectie, of de grote volmaaktheid. Er is een klooster naar genoemd dat zich bevindt in oostelijk Tibet in de provincie Sichuan. Dat klooster is rond 1675 gesticht door Dzogchen Pema Rigzin.

klooster dzogchen

Verlichting is al in ons aanwezig

Een belangrijk kenmerk van de Dzogchen beoefening is dat je bij die beoefening geen verlichting elders hoeft te zoeken, na te streven, of proberen te bereiken. Deze leer stelt dat de verlichting al in je aanwezig is. We beseffen dit niet, dit valt ons niet op omdat we ons te veel bezig houden met onszelf. We zijn daarin verkrampt. We proberen vast te houden aan wie we zijn geworden en kijken niet naar wie we in de grond van onszelf zijn.

Rigpa

Centraal in de boeddhistische leer van Dzogchen is het begrip ‘rigpa’. Rigpa staat voor het heldere aspect van ons bewustzijn, ons natuurlijke gewaarzijn. We kunnen rigpa niet ontwikkelen, we kunnen het vooral herkennen omdat het al aanwezig is. Het herkennen van deze helderheid, en dat stabiliseren en zichtbaar maken in ons dagelijks leven, is de leer van Dzogchen.

Dzogchen meditatie beoefening

Ondanks dat verlichting al in ons zit, vraagt het veel beoefening om ons te realiseren dat we daar verbinding mee kunnen maken, en hoe we dat kunnen doen. Als we die verbinding hebben, zijn we vrij van onze kramp, zijn we vrij van gedoe, zijn we vrij. Omdat het beoefenen van Dzogchen veel ervaring vereist, wordt de beoefening van Dzogchen in Nalandabodhi pas later op je pad bij Nalandabodhi aangeboden. Wel worden er in het begin van het pad regelmatig kortere beoefeningen aangeboden die ons helpen daar wat zicht op te krijgen.

Nalandabodhi Nederland

Nalandabodhi en Dzogchen

Tijdens de oriëntatie cursussen voor leden van Nalandabodhi wordt er Dzogchen meditatie oefeningen toegepast.  Voor gevorderden beoefenaars is er een zeer uitgebreide Dzogchen meditatie. De zondagochtend open meditatie is niet gericht op Dzogchen meditatie, maar er zijn wel concentratie (samatha) meditaties in opgenomen om te oefenen je geest langere tijd vast te houden dat kan helpen bij de Dzogchen oefeningen.

Verlichting

Om bewust verlicht te zijn komt er veel bij kijken. Meer dan de helft van de leden van Nalandabodhi beoefent Dzogchen meditatie serieus, maar dat wil niet zeggen dat ze bewust verlicht zijn. In de nabije toekomst zullen steeds meer mensen Dzogchen meditatie gaan beoefenen omdat er een uitgebreide en duidelijke instructie voor is gemaakt. Bovendien is de Dzogchen leer bijzonder geschikt voor de westerse levensstijl, omdat het goed in onze drukke levens kan worden geïntegreerd. Hierdoor is het voor iedereen gemakkelijker om met Dzogchen meditatie en studie bezig te zijn.

Explore More Posts