Share on email
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp

De 59 spreuken van boeddhistische leraar Atisha

Cursus Lojong,
de ontwikkeling van mededogen

● Voor leden en geïnteresseerden ● Donderdagavonden van 19:30 – 21:00 ● start op 7 april 2022

Laat je niet door uiterlijke omstandigheden van je stuk brengen.

Atisha

Op zes donderdagavonden van 7 april tot en met 19 mei zal er via zoom een internet cursus gegeven worden over mededogen aan de hand van 59 spreuken ontwikkelt door de boeddhistische leraar Atisha. De donderdagavonden beginnen om 19.30 uur en eindigen om 21.00 uur. Op 5 mei is er geen bijeenkomst. De docent van de cursus is Sebo Ebbens.

Voorbeelden van spreuken

Wie is Atisha?

Atisha, een boeddhistische leraar die het boeddhisme herintroduceerde in Tibet, ontwikkelde in de 11 e eeuw na Christus,  59 spreuken. Hij ontwikkelde die omdat hij wilde dat zoveel mogelijk mensen ermee in aanraking zouden komen. Tot die tijd werden de meeste instructies alleen in een direct contact tussen leraar en leerling uitgewisseld. Hij wilde dat doorbreken. De 59 spreuken die wij bespreken tijdens de cursus zijn natuurlijk volledig aangepast aan onze tijd.

Lojong en Atisha

In het boeddhisme bestaat er een grote verscheidenheid aan trainingen in mededogen. Deze worden lojong genoemd. Lojong staat voor het trainen van de geest in mededogen; of het vertrouwd raken van de geest met mededogen. In lojong staat ‘Lo’ voor onze intellectuele geest en staat ‘jong’ voor training of vertrouwd raken. De veronderstelling is dat, als we beter begrijpen wat het betekent om meedogend te zijn en beter weten hoe we dat kunnen vormgeven, we ons ook in ons dagelijkse leven meer meedogend zullen opstellen. Dat is wat Atisha nastreefde toen hij de 59 spreuken ontwikkelde. 

Atisha, medeogen

Dit portret van Atisha is afkomstig uit een Kadam-klooster in Tibet.

Wat gaan wij doen?

Op de zes donderdagavonden worden de (meeste van de) 59 spreuken van Atisha doorgesproken. De spreuken geven een groot aantal inzichten en richtlijnen die ons kunnen verhelderen hoe we ons mededogen in een verscheidenheid aan situaties kunnen inzetten en versterken. We doen dat door vertrouwd te raken met de verschillende spreuken van Atisha: we krijgen er een toelichting op, we bestuderen ze, we denken erover na, we wisselen onze ervaringen uit, en we proberen ze zo nu en dan wat uit in ons dagelijkse leven. Uitgebreide uitleg over de avonden vind je hier.

Achtergrondinformatie

Er is uitgebreide achtergrondinformatie beschikbaar, waarin alle spreuken worden toegelicht. De achtergrondinformatie wordt aan elke deelnemer per post toegestuurd.

Over cursusleider Sebo Ebbens

Als oud-tophockeyer en voormalig docent natuurkunde en wiskunde is Sebo nu actief als Tibetaans boeddhist bij Nalandabodhi Nederland. Hij is beoefenaar, maar ook leraar. Daarnaast heeft hij diverse boeken op zijn naam staan over boeddhisme Op de golven van geboorte en dood, Stralend in de wereld – de vijf Tibetaanse wijsheden in het dagelijks leven en binnenkort komt het boek Vriendelijkheid en mededogen uit.

Kosten cursus, de 59 spreuken Atisha

De kosten voor de zes avonden zijn € 70,- bij dit bedrag is de achtergrondinformatie inbegrepen.